Vallen voorkomen

Stevig op de benen staan en u zeker voelen tijdens het lopen is belangrijk om leuke dingen te kunnen doen. Bijvoorbeeld op vakantie gaan, bij familie en vrienden op bezoek gaan, sporten en tuinieren.

Met het ouder worden zijn er echter vaker problemen op met bewegen, lopen en balans houden en neemt de kans op vallen toe. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw leven. Gelukkig kunt u veel doen om vallen te voorkomen.

Scroll naar beneden voor meer informatie.

Direct aanmelden

Wat u kunt doen om vallen te voorkomen

Er zijn een aantal algemene goede gewoontes die alle ouderen zich kunnen aanwennen om vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld blijven bewegen, zorgen dat er niets op de trap ligt of elk jaar uw ogen laten controleren.
Bekijk de pagina van de overheid: Tips om vallen te voorkomen | Hoe sterk sta ik

Algemene maatregelen zijn niet het enige dat u kunt doen om vallen te voorkomen. Een hele goede manier om het risico op vallen te verkleinen (tot wel 60%!) is het volgen van een valpreventief beweegprogramma.
Is het iets voor u? Kijk naar: Ervaringsverhalen van 65-plussers | Hoe sterk sta ik

Nog niet iedereen hoeft een cursus te volgen. We bieden de valpreventie stapsgewijs aan zodat u uiteindelijk de (preventieve) zorg krijgt die bij u past.

 

 

Stap 1 | Risicotest voor vallen

U beantwoordt enkele vragen. De uitkomst kan een laag valrisico zijn of een verhoogd valrisico. Bij een verhoogd valrisico gaat u door naar stap 2. Maar ook bij en laag valrisico bent u welkom bij de gratis informatiebijeenkomst.

Stap 2 | Gratis Informatiebijeenkomst “Vallen Voorkomen”

Tijdens de bijeenkomst is iedereen welkom die meer wil weten over vallen (voorkomen). Er is een deel theorie en we doen enkele kleine testen om u goed advies te kunnen geven. Als u een verhoogd valrisico hebt, dan hoort u nu of het een matig valrisico is of een hoog valrisico. In een kort persoonlijk gesprek bespreken we met u wat u kunt doen om uw valrisico te verlagen.

Denkt u daarna dat een cursus iets voor u is? Dan gaat u door naar Stap 3. U kunt zich bij de informatiebijeenkomst al opgeven voor een cursus, maar dat bent u niet verplicht!

Stap 3 | Het volgen van een valpreventief beweegprogramma.

De gemeente vergoedt een groot deel van de cursussen. De kosten voor u zijn daardoor laag tot zelfs gratis, maar kunnen variëren per gemeente. De kosten mogen u niet belemmeren!
Hebt u een hoog valrisico dan komt u mogelijk in aanmerking voor vergoeding door uw zorgverzekering. Er gelden dan andere regels en hierover kan de fysiotherapeut u adviseren.

De duur van de cursussen is vijf tot 13 weken. Laat u hierdoor niet afschrikken, we vertellen er graag meer over tijdens de informatiebijeenkomst.

Op dit moment bieden we alleen cursussen aan in Deventer en Raalte. Woont u in een andere gemeente, dan kunt u bij de gemeente informeren naar valpreventie.

Bekijk het cursusaanbod >

Over het cursusaanbod

Om een valpartij te voorkomen, kunt u gebruik maken van ons cursusaanbod dat we in samenwerking met gemeentes en andere fysiotherapiepraktijken aanbieden.

Met de juiste voorbereiding is een val te vermijden. Door middel van trainingen of persoonlijke begeleiding leren we u hoe u vallen kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door uw beenspieren en evenwicht te trainen, of door uw huis slim in te richten. Bij Vallen Verleden Tijd leert u zelfs wat u tijdens een val kunt doen om de val te breken, en hoe u na een val weer opstaat.

Er zijn beweegprogramma’s op drie niveaus. Welke cursus het beste bij u past hebt u gehoord bij de informatiebijeenkomst of eventueel van uw fysiotherapeut.

Kunt u nog 15 minuten buiten wandelen zonder een loophulpmiddel, maar eventueel wel met stok, dan kunt u kiezen uit Vallen Verleden Tijd en In Balans.
Kunt u 15 minuten buiten wandelen met rollator, dan is In Balans een optie voor u.
De cursus Otago is voor ouderen die minder goed kunnen lopen. Er is een mogelijkheid de cursus te volgen in een klein groepje of individueel bij een fysiotherapeut.

Let op: wij doen ons uiterste best om voor elke cursus voldoende deelnemers te werven. In een uiterste geval, bijvoorbeeld bij veel afmeldingen op het laatste moment, is het mogelijk dat een cursus niet doorgaat. Wij proberen u daar zo snel mogelijk van op de hoogte te stellen.

De cursussen

Vallen Verleden Tijd
U leert valgevaarlijke situaties herkennen en ermee omgaan. U oefent met goed vallen en opstaan van de grond.
Lees meer over Vallen Verleden Tijd >

In Balans
Tijdens de eerste 3 weken krijgt u informatie over bewegen en evenwicht en krijgt u tips en oefeningen voor thuis. In de 10 weken daarna oefent u 2 keer per week 1 uur met de groep. U oefent op uw eigen niveau. Deze oefeningen zijn bedoeld om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren. 
Lees meer over In Balans >

Otago
Tijdens de Otago training oefent u elke week één uur onder begeleiding van een fysiotherapeut. U doet oefeningen om uw beenspieren sterker te maken en uw evenwicht te verbeteren. Ook werkt u aan uw conditie. De oefeningen worden elke keer een beetje zwaarder. U traint op uw eigen niveau.
Lees meer over Otago>

Thuis onbezorgd mobiel (TOM)
De cursus Thuis Onbezorgd Mobiel combineert de cursus In Balans met zes keer een lunch met uw groepje en een diëtist. Dit is altijd voor of na een training. Tijdens deze lunch ontdekt u hoe u lekker én gezond kunt eten.
Lees meer over TOM >

Waar vindt u deze zorg

Voor valpreventie kunt u terecht bij onze behandelcentra in Deventer en Raalte
Waar vindt u deze zorg

In heldere stappen zorg regelen

1

Valrisicotest

Voor elk valrisico-niveau is er een cursus die het beste bij u past. Doe de test op deze pagina en bepaal uw valrisico.

2

Informatie-bijeenkomst

Heeft u een verhoogd valrisico? Woon dan een informatiebijeenkomst bij.

Bekijk de agenda
3

Aanmelden voor een cursus

Heeft u al eerder een informatiebijeenkomst bijgewoond? Meld u dan rechtstreeks aan voor de geadviseerde cursus.

Bekijk de agenda

Agenda

26
nov
Informatiebijeenkomst - Vallen voorkomen (Deventer)
15.00 tot 17.00
lees verder
11
dec
Infobijeenkomst - Vallen voorkomen (Bathmen)(geannuleerd)
15.00 tot 17.00
lees verder
27
jan
Infobijeenkomst - Vallen voorkomen (Huize Salland)
15.00 tot 17.00
lees verder
04
feb
Infobijeenkomst - Vallen voorkomen (Sint Jozef)
15.00 tot 17.00
lees verder
03
mrt
Cursus: Vallen verleden tijd
00.00 tot 00.05
lees verder
04
mrt
Valpreventiecursus “In Balans"
15.30 tot 16.30
lees verder
Bekijk alle agendaitems
Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.