Ondersteuning bij longziekten

Zorg aanvragen

Ondersteuning bij longziekten

Heeft uw huisarts of specialist in het ziekenhuis een longaandoening bij u vastgesteld, en kunt u extra informatie en advies gebruiken? Wij bieden aanvullende begeleiding (naast de reguliere begeleiding) bij uw longaandoening, zoals astma en COPD. Ook geven we advies aan ouders van kinderen die longklachten ervaren.

Longaandoening

Wanneer er bij u een longaandoening word vastgesteld heeft dat veel invloed op het dagelijkse leven. Misschien moet u medicatie, of zelfs therapeutische zuurstof gebruiken. De behandelend arts geeft hierover veel informatie. Het is niet vreemd als u hierover naderhand nog vragen heeft.

Bijvoorbeeld vragen over het gebruik van de medicatie: gebruik ik wel de juiste hoeveelheid? En gebruik ik de medicatie op het juiste moment? Dit zijn vragen waarmee u in ons spreekuur terecht kunt.

 

Totaalplaatje

Wanneer er een aandoening is vastgesteld, is het eenvoudig om ons daar op te richten. Maar het is minstens zo belangrijk om uw gezondheid als een totaalplaatje te bekijken. Als u last heeft van klachten kijken we daarom ook naar uw leefstijl. Hoe kunt u zo veel als mogelijk blijven doen wat u al deed? Door op uw voeding en gewicht te letten, of door te stoppen met roken kan een groot verschil gemaakt worden. 

Astma of COPD

Is bij u de diagnose astma of COPD gesteld? Dan kunnen wij u helpen en begeleiden. Samen kijken we wat er, ondanks de aandoening, nog wel mogelijk is. We geven uitleg over het ziektebeeld. Ook bespreken we de medicatie die aan u is voorgeschreven door de arts. Dit kan een inhalator zijn tegen benauwdheid, maar ook een zuurstofapparaat dat u op vaste tijden moet gebruiken. Door het gebruik van het juiste medicijn op het juiste tijdstip, kunt u uw leven zoveel als mogelijk blijven leven zoals u dat wilt. 

Huisbezoek huisstofmijt

Huisstofmijtallergie kan uw astma of COPD klachten verergeren. Als het nodig is komen we bij u thuis om uw persoonlijke situatie te bespreken. Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben op uw klachten. We geven u graag tips om huisstofmijt te verminderen. Bijvoorbeeld door op een andere manier schoon te maken of te wassen. Of door andere materialen als bedlinnen te kiezen.

Gezamenlijke aanpak

Wij geloven in een gezamenlijke aanpak. Ons team werkt daarom nauw samen met huisartsen, longartsen, kinder(long)artsen, longconsulenten, praktijkverpleegkundigen, wijkteams, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en apothekers in onze regio. 

Waar vindt u deze zorg

Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten en Staphorst
Waar vindt u deze zorg

In heldere stappen zorg regelen

1

Kom ik in aanmerking?

Iedereen met vragen over longproblemen komt in aanmerking voor deze dienst. U heeft hiervoor geen verwijzing van een arts nodig.

2

Eerste afspraak

Voor het maken van een afspraak is geen verwijzing nodig. U kunt telefonisch contact met ons opnemen. Een email sturen kan ook.

3

Spreekuur

Na het maken van een afspraak heten we u welkom op ons spreekuur. Als het niet anders kan, is een bezoek bij u thuis ook mogelijk.

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg of therapie nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook met vragen kunt u ons bellen, of maak een bel-mij-terug afspraak.