IkZorg - Zij-instromer

| Overweeg jij een carrièreswitch?

Droom jij wel eens over een carrière in de zorg maar heb je de stap nog niet eerder durven maken? Nu is het moment om je droom na te jagen. Carinova helpt je graag bij het maken van de overstap. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

| Oriënteer je op werk dat bij jou past

Alhoewel een carrièreswitch heel spannend is, zijn veel mensen je al voorgegaan. In Zorg en Welzijn is er voor iedereen wel een passende baan te vinden. Wat het beste bij jou past ontdek je op de site ontdekdezorg.nl Hier vertellen honderden mensen over hun werk en passie voor de zorg. Laat je inspireren en vind de zorg baan die het beste bij jou past.

| Investeer in jezelf

Als je nog nooit eerder in Zorg of Welzijn gewerkt hebt, is er een kans dat je terug de schoolbanken in moet. Vaak is het mogelijk om werken en leren te combineren. In dat geval ontvang je bij Carinova een leerlingensalaris dat elk jaar stijgt. Veel mensen betalen daar (deels) hun vaste lasten van. Een grote investering van tijd en geld, maar het levert ook wat op: werken in de zorg is ontzettend dankbaar werk en geen dag is hetzelfde, zo ervaart ook Marcel:


Soms is het noodzakelijk om (tijdelijk) je uitgavenpatroon aan te passen. Ook Marcel kreeg hiermee te maken. Hij werkte 12,5 jaar in de metaalindustrie, maar liet zich omscholen naar woonzorgbegeleider. Een tijdlang moest hij rondkomen van een leerlingensalaris.
Toch had hij dat er graag voor over, vertelt hij. “Ik zag deze periode echt als een tijd waarin ik investeerde in mijzelf. Ik zou niet meer terug willen naar mijn oude baan. Dit werk is ongelofelijk dankbaar. Ik draag wat bij aan het welzijn van andere mensen. Tegenwoordig ga ik daardoor elke dag met plezier naar mijn werk.

| Wat zijn mijn ervaring en diploma’s waard?

Als je weet naar welke baan je over wilt stappen, is het belangrijk om uit te zoeken wat je diploma waard is in de sector. Door middel van een ‘EVC-traject’ kun je je werkervaring en opleidingen laten herwaarderen. Na herwaardering kan het zijn dat je bepaalde vakken mag overslaan tijdens de opleiding.

| Loopbaanadviseur

Wil je de stap naar de zorg maken en weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Je kunt je oriënteren op internet, zelf contact leggen met Carinova of je gaat eerst op gesprek bij een loopbaanadviseur.

Samen met zo’n loopbaanadviseur bespreek je jouw wensen en mogelijkheden. Jullie kijken waar je goed in bent en wat je leuk vind, maar ook praktische vragen over opleiding, inkomen en baangarantie worden beantwoord.