Wat te doen tegen uitbuiting en mishandeling?

Thuis is de plek waar u, en ook uw naasten zich veilig voelen. Dat moet natuurlijk zo blijven. Daarom treedt Carinova op tegen problemen zoals financiële uitbuiting en mishandeling van ouderen.

Carinova staat klaar

Een slinkende bankrekening. Angstig gedrag. Of zelfs blauwe plekken. Het kunnen tekenen zijn dat er iets niet in de haak is met een ouder, familielid of buur. Financiële uitbuiting en mishandeling van ouderen komen helaas vaker voor dan gedacht.

“Gelukkig krijgt dit probleem veel aandacht in tv-campagnes. Ook Carinova zet zich in”, zegt José Tromp. Ze is één van de acht aandachtsfunctionarissen Huiselijk Geweld van Carinova. Deze acht kunnen worden benaderd door medewerkers uit de woon- en thuiszorg die zien of vermoeden dat iemand slachtoffer is.

Herkennen van de tekenen

Het lastige aan financiële uitbuiting van ouderen is dat het niet altijd meteen wordt opgemerkt of als zodanig wordt beschouwd, weet José. “Wie voor een ouder iemand boodschappen doet en van diens pinpas ook ongevraagd wat meeneemt voor zichzelf of tankt, kan dat zien als iets kleins wat te verdedigen is. Maar dat is het – tenzij er afspraken zijn gemaakt - niet. Bovendien loopt het soms enorm uit de hand. Tot diefstal van duizenden euro’s aan toe.

Mishandeling wordt evenmin niet altijd herkend. Zo valt iemand stelselmatig kleineren er bijvoorbeeld onder. Soms valt iemand kilo’s af en komt pas veel later aan het licht dat diegene te weinig te eten krijgt en er sprake is van verwaarlozing”, zegt José. Onder plegers en slachtoffers heerst vaak schaamte. Ze praten er moeilijk over. Ook in het geval van fysieke mishandeling. Een gebroken pols wordt dan bijvoorbeeld toegeschreven aan een val.

Wat kunt u zelf doen?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen als u denkt dat er sprake is van ouderenmishandeling. Een medewerker van Carinova in vertrouwen nemen bijvoorbeeld. Die kan het probleem melden bij een aandachtsfunctionaris zoals José. “De aandachtsfunctionaris fungeert als een klankbord en geeft advies over de verdere aanpak. Carinova onderschrijft de landelijke meldcode voor huiselijk geweld. Dat betekent dat we bij een melding altijd te werk gaan volgens een voorgeschreven stappenplan.

Bij het vermoeden of signaleren van huiselijk geweld kunt u zich ook wenden tot de instantie Veilig Thuis. Of de politie natuurlijk, als de situatie acuut is.” José drukt mensen op het hart om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Dat is vaak een moeilijke stap. Maar wel een heel belangrijke.”

Wilt u een melding doen of eerst meer informatie inwinnen? Kijk op:
www.veiligthuis.nl
www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.