Alzheimercafé Deventer

Praten over dementie, ervaringen delen en informatie over de mogelijkheden voor hulp. Informeel en gemoedelijk, elkaar ontmoeten, net een gewoon café....

"De kennis die ik op deed in het Alzheimercafé , zorgde ervoor dat ik sterk stond in de begeleiding en verzorging van mijn naaste."

 

Programma

Een kwartier voor aanvang van het programma is er een inloop.

Aanmelden is niet nodig, kom gewoon binnenlopen.

22 januari: Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager in het omgaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven. Deze middag zal bovenstaande verder toegelicht worden en zal er gelegenheid zijn om vragen te stellen. 

19 maart: Een vakantie of dagje uit met een naaste die dementie heeft of als jezelf te maken hebt met dementie, kan een bijzondere en waardevolle ervaring zijn. Het vraagt wel om extra voorbereiding, maar met de juiste aanpak kun je samen genieten van ontspanning en mooie herinneringen. We delen praktische tips en geven inzicht in hoe je een veilige en ontspannen tijd kunt beleven, zowel voor jou als voor je naaste met dementie. Daarnaast zullen we een aantal ideeën geven voor activiteiten die geschikt zijn voor mensen met dementie.

23 april: Deze middag is huisarts Marjolein Sechterberger gastspreker. Deze middag zal de huisarts ingaan op de vraag wat de huisarts voor u kan betekenen, met speciale aandacht voor onderwerpen zoals het herkennen van vroege signalen van dementie. Wanneer is het tijd om na te denken over mogelijke dementie bij uzelf of een dierbare? Hoe kunnen huisartsen helpen bij het stellen van een diagnose? En wat zijn de vervolgstappen als er meer nodig is? 

Daarnaast zal de huisarts enkele voorbeelden delen van situaties waarin de huisarts niet alleen een diagnose stelt, maar ook een belangrijke rol speelt in het zorgtraject daarna. Van advies en doorverwijzing naar specialistische zorg, tot het bieden van ondersteuning en begeleiding in de thuissituatie. 

Met ruimte voor vragen, hopen we de rol van de huisarts duidelijker te maken en bezoekers beter te informeren over de zorgmogelijkheden die voorhanden zijn. 

21 mei: Wat kan een ergotherapeut voor u betekenen? Dementie heeft veel invloed op het dagelijks handelen. Sommige handelingen lukken niet meer of gaan anders. Waarnemingen kunnen anders worden of het uitvoeren van verschillende handelingen achter elkaar wordt lastiger. Vaak leidt het ertoe dat je daar meer hulp bij nodig hebt. De ergotherapeut zal deze avond informatie geven wat je kan doen zodat deze handelingen makkelijker verlopen.

24 september: Wereld Alzheimerdag. Over de inhoud van deze dag wordt tzt. informatie gegeven.

15 oktober: Rijvaardigheid. Kan ik nog wel autorijden als ik de diagnose dementie heb gekregen? Dit is vaak lastige vraag en niet voor iedereen duidelijk. Deze avond wordt informatie gegeven door een specialist op dit thema. 

19 november: Langer thuis wonen met dementie. Dit thema wordt steeds actueler. Het is daarom belangrijk op de hoogte te zijn van mogelijkheden. Laat u hierover bijpraten.

 

 

Contactpersoon

Neem contact op

Heeft u zorg nodig? Eén telefoontje naar ons en we helpen u stap voor stap. Ook voor vragen kunt u ons bellen, terug laten bellen of mailen.